WHITE BIRDS

White Birds was het premièreconcert van vocaal ensemble SAEVUS met een programma dat opgebouwd werd rond voornamelijk hedendaagse componisten uit Amerika en Europa.
Welluidend, fris, stromend repertoire, zoals ook Saevus beoogt te zijn.

JAANILAULUD

Het a capellaprogramma concentreerde zich rond de schitterende cyclus Jaanilualud, St.- Jansliederren, van de in 2017 overleden Estse componist Veljo Tormis.
Sint-Jan is een keerpunt in de natuur. Daarna gaat het licht afnemen en wordt het donkerder buiten. De natuur ontspant zich en de mens volgt haar voorbeeld: ervaringen worden gevormd tot inzichten. Geen onverdeeld zomers feestgedruis, maar naast uitbundige, krachtige en soms vrolijke muziek, ook meer ingetogen klanken.

LITTLE MAN IN A HURRY

Met Little man in a hurry was SAEVUS toe aan zijn derde concertproductie, in samenwerking met toppianiste Gabi Sultana. Het centrale werk was The City and the Sea van Eric Whitacre, een 5- delige compositie op tekst van de Amerikaanse dichter E.E Cummings. Hij beschrijft daarin de menselijke drang naar materie, invloed en macht. Daarnaast staat de mens die schoonheid en waarden ontdekt in alles wat de materie overstijgt.

NIMBUS

Zoals steeds probeert SAEVUS de reeds begane wegen te vermijden. Het ambitieuze ensemble verzorgt onder meer de Europese première van een nog onuitgegeven tweedelig werk van de Amerikaanse componist Christopher Bradford (The Darkling Thrush I en II) en de wereldpremière van NIMBUS, een nagelnieuw werk van de jonge Vlaamse componist Simon Rogiest. SAEVUS gaf ook een compositieopdracht aan componist Jelle Vansieleghem, waarvan u twee werken hoort, naast prachtig werk van oa Eriks Esenvalds en Selga Mence.

Verwacht u aan een wervelend en verrassend concert met krachtige, dynamische koorzang, sfeervolle instrumentale begeleiding en virtuoze intermezzi op vibrafoon en marimba.

Dit alles in het schitterende en comfortabele kader van de CONCERTZAAL HANDELSBEURS!

Het Leidende Lam

Op 1 oktober verzorgt vocaal ensemble SAEVUS de wereldpremière van 'Het leidende Lam' in samenwerking met pianist Filip Martens en countertenor Pieter De Praetere. De artistieke leiding is in handen van onze dirigent Johannes Dewilde.

Met het oog op de terugkeer van het gerestaureerde Lam Gods-retabel gaf het bisdom Gent een bijzondere compositie-opdracht aan Kris Oelbrandt: schrijf een werk van ongeveer drie kwartier waarin je klank geeft aan wat er op het Lam Gods-retabel te zien is. Kris Oelbrandt componeerde ‘Het leidende Lam’ (opus 51), een drieluik waarin de aanbidding van het Lam centraal staat.

PROMENADE

Op 21 mei verzorgt SAEVUS de première van haar nieuwste productie PROMENADE.  Centraal staat The Passing of the Year voor dubbelkoor en piano, een zevendelige cyclus geschreven door Jonathan Dove ter nagedachtenis van zijn overleden moeder. De teksten zijn van de hand van eminente dichters als William Blake, Emily Dickinson, Georg Peele en anderen en bieden een eigenzinnige en interessante kijk op de natuur en haar seizoenen. Kuierend in een prachtige herfsttuin, huppelend tussen het frisse lentegroen, ludiek, vluchtig, mysterieus, gewichtig en steeds verwijzend naar de mens en haar zoektocht naar het juiste en goede leven. 

SAEVUS vroeg aan zanger en componist Noah Thys om ter gelegenheid van deze productie een aanvullende cyclus te componeren voor dubbelkoor, a capella. We brengen u met veel passie de wereldpremière van zijn Zomerpromenade.

Daarnaast brengt SAEVUS met onder meer The Deer’s Cry en The woman and the Alabaster Box,
tijdloos werk van Arvo Pärt en Pärt Uusberg. 

PROMENADE biedt de luisteraar een boeiende wandeling door prachtig, gevarieerd en verrassend koorrepertoire, a capella en met pianobegeleiding. Het bezingt de natuur in al haar facetten en nodigt uit om (terug) te blikken naar de eigen levensloop, om nutteloze balast van de schouders af te gooien en moedig hoopvol naar de toekomst te kijken.